Seniorji Info - Seniorji.info
meni

Ples ob drogu končno priznan kot profesionalni šport


Ples ob drogu je zmes plesa in gimnastičnih elementov, pri katerem s pomočjo vertikalnega droga izvajamo različne plesno športne prvine. Če je do zdaj veljal kot zabava in neresna prvina, pa je zdaj končno dobil zeleno luč za olimpijsko disciplino. Združenje mednarodnih športnih zvez je namreč potrdil ples ob drogu kot športno disciplino.

Prvi so ob drogu plesali moški, kajti ples ob drogu je bila športna, gimnastična disciplina v Indiji že okoli leta 1100, in z njo so moški pokazali svojo moč in vzdržljivost. Nato pa je ples ob drogu postal bolj del zabavne industrije. A zadnja leta se ples ob drogu znova želi uveljaviti kot šport, k temu je pripomogla tudi velika priljubljenost med vsemi, ki si želijo drugačno vadbo.

Katie Coates, ustanoviteljica Mednarodne zveze plesa ob drogu (IPSF), se je po enajstih letih 'boja' z Združenjem mednarodnih športnih zvez (GAISF) končno razveselila vesele novice. GAISF je namreč potrdil ples ob drogu kot športno disciplino in zaradi tega se lahko tudi uradno začnejo spogledovati z olimpijskimi igrami.

"Na začetku 2000 so se ljudje začeli spogledovati s plesom ob drogu kot del fitnesa, in stigma je počasi šla – konec je bilo z visokimi petami in vsak je lahko to imel za vadbo," je komentirala Katie ter dodala, da so se tekmovanja v tej panogi začela na prijateljski ravni, nato pa je želela, da bi disciplina postala tudi uradno priznana. Ob novici, da je ples ob drogu končno priznan kot profesionalni šport pa je dejala, da jim je uspelo nekaj nemogočega: "Občutek imam, da smo dosegli nekaj nemogočega, vsi so mi dejali, da ples ob drogu nikoli ne bo priznan kot šport."

IPSF ima zdaj pod seboj že 25 mednarodnih združenj, vse od Španije, Japonske in Mehke, naslednje leto pa bo medse sprejel tudi ZDA in Kitajsko. Leta 2012 pa je gostil prvo svetovno tekmovanje.

"Ples ob drogu krepi telo na zabaven način in mu omogoča pridobivanje gracioznosti in gibljivosti. Predvsem pa je pravi ojačevalec samozavesti, saj nas pripelje do tega, da se sprejmemo taki kot smo: ranljivi, z napakami, a hkrati močni in sposobni premagovanja fizičnih naporov, pobiranja po padcih, vsakodnevnega učenja in osvajanja novih lekcij. Včasih je napredek hitrejši, drugič počasnejši, a pomembno je, da se premikamo naprej v svojem tempu," je dejala Tina Perko, ki v plesnem studiu poučuje ples ob drogu. Že vse od leta 2009 si z različnimi aktivnostmi (vsako leto prirejajo razstave plesa ob drogu, različne dogodke, kot je The Art of Pole Dance in podobno) prizadeva ples ob drogu v javnosti predstaviti kot šport in umetnost, kot ga razume vsakdo, ki ga trenira ali ga je kdaj preizkusil.


24ur.com

Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSaveSave