Seniorji Info - Seniorji.info
meni

RECEPT: Prvi burger na svetu

Ameriška kongresna knjižnica je leta 1900 objavila zapis, v katerem je louis lunch burger iz Connecticuta razglasila za uradno prvi burger na svetu.

Sestavine za štiri osebe:

700 g mlete govedine,

maslo,

toast (debelejši),

čebula,

narezana na dolge trakce,

kremni ementalec ali kakšen drug kremni sir,

paradižnik.

Priprava:

Meso naj bo kakšnih 15 minut na sobni temperaturi. Nežno oblikujemo štiri enake polpete; bodite pozorni, da ne zmešate premočno mesa, saj bo tako preveč zbito. Posolite in popoprajte. Ponev za peko ali žar naj bo zelo vroča (200 do 220 °C). Za vsak burger naj bo dovolj prostora za peko, če nimate dovolj velike ponve ali žara raje specite meso posebej. Če boste v ponev naložili preveč mesa, se bo ponev prehitro shladila in meso se bo kuhalo namesto peklo. Manjšo količino čebule dajte na vročo ponev ali žar ter nanjo položite meso. Meso pecite po občutku in po svoji želji. Ko je ena stran dovolj pečena, dodajte nov šopek čebule in obrnite meso. Postopek se ponovi. Čebula se tako peče skupaj z mesom. Med tem časom na obe strani toasta namažite maslo. Ko je meso pečeno, ga odstavite na pladenj, tam naj počiva kakšno minuto, da se sokovi v njem umirijo.

V vročemu toasterju popecite toast z maslom, naj malce zahrusta.

Na vroči toast položite meso s popečeno čebulo, dodajte žličko ali dve kremnega sira in rezino paradižnika, postavite na vrh še drugi toast. Prerežite toast po diagonali in servirajte.

Namig: Če želite burger pripraviti na ogljenem žaru, čebulo narežite na 0,5 centimetra debele kolute. Predstavljajte si, da čebula služi kot nekakšen izolator med žarom in mesom.

Recept: Til Pleterski in Klemen Ptičak

VIR: PUN PISKERBodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save Save