Seniorji Info - Seniorji.info
meni

Preprečimo spomladansko utrujenost


Spomladansko utrujenost opisujemo s pomanjkanjem energije, utrujenostjo, motnjami koncentracije in spomina, vrtoglavico, glavobolom, bolečinami v mišicah in sklepih in zmanjšanjem odpornosti. Pogosta je zlasti v obdobju, ko se zima preveša v pomlad, in spomladi, ko se vreme hitro spreminja.


Znaki pomladne utrujenosti so lahko naporni. Čeprav se tolažimo, da so za to krivi vreme, polna luna, pomanjkanje sonca ali spomladanske temperature, nam lahko take težave kar precej otežijo vsakdan in pokvarijo veselje ob prvih spomladanskih žarkih.

Pomladno utrujenost lahko tudi preprečimo. O tem, kako se izogniti spomladanskim težavam, smo se pogovarjali s strokovnjaki z različnih področij, z zdravnikom, osebno trenerko, prehransko svetovalko in kozmetičarko.

Po mnenju strokovnjakov sestavljajo čarobno formulo za preprečitev spomladanske utrujenosti:
1. redna telesna aktivnost (čim več na prostem),
2. zdrava prehrana,
3. razbremenitev telesa strupov in
4. sprostitev.

Pomanjkanje sončne energije in preobremenjenost s škodljivimi snovmi spremenita hormonsko ravnovesje telesa in biološki ritem.

Zdravnik Tomislav MajiĀ‡, specialist kardiolog iz Term Šmarješke Toplice, pravi, da so vzroki pomladanske utrujenosti pomanjkanje sončne svetlobe, manj telesne aktivnosti in pomanjkljiva prehrana v zimskih mesecih ter preobremenjenost telesa s škodljivimi snovmi.

V zimskih mesecih je ravnovesje hormonov drugačno kot poleti, spremeni se tudi dnevno-nočni biološki ritem, tako imenovani cirkadialni ritem. Zaradi manj sončne svetlobe ima naše telo zmanjšano zalogo serotonina in dopamina, ki uravnavata dnevne aktivnosti. To pomanjkanje sončne svetlobe v zimskih mesecih se lahko izrazi tudi v pomanjkanju vitamina D. Zato smo manj aktivni, počutimo se utrujene, raztresene, počasne, oslabi tudi naš imunski sistem.

Kako pomemben je biološki ritem oz. cirkadialni ritem, priča že dejstvo, da je bila leta 2007 podeljena Nobelova nagrada za fiziologijo in medicino trojici ameriških strokovnjakov, ki so ugotovili, kakšen vpliv imata svetloba in prehrana na biološki ritem in s tem na delovanje organizma.

Organizem potrebuje čiščenje

Kardiolog Tomislav MajiĀ‡ poudarja, da potrebujemo resetiranje, da ustvarimo optimalno ravnovesje notranjega biološkega okolja. Najboljši način za to pa je postenje. Ko se postimo, se naše telo znebi odvečnih škodljivih snovi, ki so se v njem nakopičile čez zimo, in aktivira proces avtofagije, osnovni mehanizem posta, ki organizmu omogoča, da se znebi vseh poškodovanih delov celic, beljakovin, celičnih membran, pa tudi mikrobov. To je mehanizem reciklaže, nujen za obnovo poškodovanih celic, tkiv in organov.


Zdravnik Tomislav MajiĀ‡: »Za razstrupljanje in odpravljanje pomladanske utrujenosti priporočam postenje in druge naravne postopke čiščenja, ki so del programa VitaDetox.«

Gibanje v naravi vsaj pol ure na dan

Osebna trenerka v Termah Šmarješke Toplice Anita Možgan poudarja, da je že marec idealen čas za dejavnosti, s katerimi si bomo zagotovili, da bo prehod v pomlad zdrav in poln energije.

Ne odlašajte s sprehodi ali pohodi. Ulovite čim več sončnih žarkov in se nadihajte svežega zraka.


Osebna trenerka Anita Možgan: »Vsak dan se odpravite ven, na zrak, tudi če vreme kdaj ni najbolj prijazno. Vsrkajte energijo, ki vam jo ponuja narava.«

Priporočljivo je, da dva- do trikrat tedensko po 20 minut izvajate tudi vaje za moč. Tako boste poleg srčno-žilnega sistema, ki ga krepite že z redno hojo, okrepili tudi mišice, zavarovali kosti in se znebili prekomernih maščobnih oblog.

Dovolj spanja, sprostitve, nežnosti in dejavnosti, ki vas veselijo

Privoščite si krepčilno spanje. Priporočljivo je spati vsaj 8 ur. Poskusite pa biti pri tem urniku čim bolj redoljubni, saj je dokazano, da že pomanjkanje spanja ene noči zmanjša koncentracijo belih krvničk v krvi.

V prehodnem času prijajo telesu tudi pilates, joga, mehurčkanje v termalnih vrelcih in psihična sprostitev, kot so meditacija in globoko dihanje. Te aktivnosti nam pomagajo pri premagovanju tesnobe, poveča se namreč proizvodnja endorfina, hormona sreče. Enako delujejo tudi pozornosti, kot so objemi in ljubkovanje, zato si podarimo res veliko mero nežnosti. V prostem času se razvajajmo z dejavnostmi, ki nas sproščajo in razveseljujejo.

Spomladi se na krožnikih pojavi vrsta dragocenih živil

Svetovalka za prehrano v Termah Šmarješke Toplice Janja Strašek nam polaga na srce, naj poskrbimo, da bomo uživali dovolj vitaminov, mineralov in tekočine, utečene zdrave prehranske navade pa okrepimo še z večjo količino vitamina C, probiotiki in prebiotiki, cinkom in selenom.

Prvo pomladansko sonce prebudi regrat, ki prinese na naše mize svežino s travnikov, ter spodbudi izločanje želodčnih in črevesnih sokov in delovanje trebušne slinavke. Lahko si pripravimo solato ali regratov čaj oz. poparek, saj bomo s tem prečistili kri, spodbudili zaspano presnovo in iz telesa izločili škodljive snovi.

Živo zelene mlade koprive so s krompirjem in kuhano govedino prava bomba vitamina C, mikroelementov (železa in kalcija) pa tudi obilja karotenoidov in flavonoidov. Surove mlade koprive si lahko zamešamo tudi v jutranji smuti.Čemaž, ki raste na obronkih gozdov, diši pa po divjem česnu, je bogat vir hranil. Skupaj s skuto je odličen mlečni namaz, bogat z beljakovinami, kalcijem in vitaminom D in ima vse lastnosti antibiotičnega česna. S pirinim polnozrnatim kruhom je najboljša kombinacija, ki zagotovi tako mlademu kot starejšemu telesu vse potrebne hranilne snovi in dovolj energije za jutranje prebujanje možganov.

V tem času so neprecenljive vrednosti še vedno tudi živila iz ozimnice, ki so čez zimo ohranila hranilno vrednost. Uživajmo kislo repo, kislo zelje, enolončnice iz stročnic, leče, črno redkev, kolerabo, oreščke in rdečo peso.

Za sijočo in pomlajeno polt – pomladansko čiščenje kože

Kozmetičarka Mirjam Mrhar, vodja centra Vitarium Spa & Clinique v Termah Šmarješke Toplice, zagotavlja, da vas bo zimske okorelosti rešila magnezijeva kopel Epsom, ki izboljša krvni obtok in sprosti zakrčene mišice. Le 20 minut masažne kopeli vas bo povsem prerodilo.

Magnezij uporabljamo tudi pri masaži, kajti vtiranje magnezijevega olja še dodatno sprošča napete mišice in živčevje. Magnezijevo masažo posebej priporočamo tistim, ki trpijo bolečine v vratu in hrbtu, predvsem v ledvenem delu.Topla kopel z dodatkom magnezija, sproščajoča masaža, savnanje z izmenjujočimi se toplo-hladnimi rituali, ki poganjajo kri po žilah, plavanje, vitaminsko bogata prehrana ter nordijska hoja, ki nas oskrbi z vitaminom D – to so naravne terapije, s katerimi v Termah Šmarješke Toplice preprečujejo spomladansko utrujenost.

Čiščenje kože in celotnega organizma spodbuja tudi savnanje. Izmenično pregrevanje v savni in ohlajanje ob ledeni fontani okrepi žilni sistem in v telesu prebuja obnovitvene procese. Spomladi se še posebej potrudijo, da ponudijo gostom prave očiščevalne pilinge in hranilne obloge, vse iz naravnih snovi, da je koža izdatno osvežena in nahranjena.

Največ koristnega za svoje zdravje lahko naredite tako, da se odločite za aktiven oddih v Termah Šmarješke Toplice, ali še bolje, da se udeležite programa postenja VitaDetox, ki je najučinkovitejši način prečiščevanja in razbremenjevanja telesa.

Terme Šmarješke Toplice 08 20 50 300 booking@terme-krka.si

www.terme-krka.si


Facebook Terme Krka Slovenia