Seniorji Info - Seniorji.info
meni

Demenci prijazna točka

DEOS Center starejših Zimzelen v Topolšici se je 24. maja umestil na slovenski zemljevid Demenci prijaznih točk (DTP). Točka je namenjena tako osebam z demenco, njihovim svojcem, poklicnim skupinam (trgovcem, policistom, gasilcem, poštnim uslužbencem …) kot tudi vsem, ki bivajo v skupnosti, kjer se točka nahaja.

Zaposleni na točki nudijo informacije o prvih znakih demence, o načinih komuniciranja z osebo z demenco kot tudi o možnostih nadaljnje pomoči. Točko sta na slovesnosti v domu Zimzelen otvorili Štefanija Zlobec, predsednica slovenskega združenja za pomoč pri demenci Spominčica, in Andreja Štefan Bukovič, direktorica Zimzelena.
»Demenci prijazna točka prispeva k oblikovanju demenci prijaznega okolja. Je ena od kamenčkov v mozaiku Zimzelena, kjer že nekaj let deluje skupina za samopomoč svojcev oseb z demenco. Vodi jo Jelka Florjančič, vsak zadnji četrtek v mesecu. Pred štirimi leti smo zastavili koncept delovanja svetovalnic in se odpravili na »teren« v lokalno okolje,« je povedala Andreja Štefan Bukovič, direktorica Zimzelena. »Svetovalnico obiščejo ljudje, ki si želijo zasebnega pogovora o demenci. Z Združenjem Spominčica Zimzelen pa pripravljamo Alzhaimer cafe v Knjižnici Velenje, ki so vedno dobro obiskana.«
Poslanstvo Zimzelena se z odprtjem Demenci prijazne točke krepi in dodatno udejanja z aktivnostmi, namenjenimi ljudem, ki bivajo doma in njihovim svojcem.
Besedilo: Janja Koželj

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save Save