Seniorji Info - Seniorji.info
meni

Sami si vzgojite sadike plodovk

Med plodovke spadajo najsočnejše rastline, ki nas s svojimi plodovi razveseljujejo od poletja do jeseni. Najbolj znane plodovke so: paradižnik, paprika, kumare, bučke, jajčevec, lubenica in melona. Zares pravi izziv je vzgojiti sadike plodovk doma, na okenski polici, in jih nato posaditi v zelenjavni vrt.

Po setvenem koledarju je že čas, da se odločimo za setev plodovk, kot sta paradižnik in paprika. Semena kumar in bučk posadimo neposredno v vrt in pokrijemo s tkanino (agrokopreno) zaradi vzdrževanja vlage in temperature.

Vzgoja sadik doma

Naša prva naloga je, da izberemo:

  • sorte, katerih sadike bomo vzgajali,
  • zemljo za setev, ki naj bo zračna in odcedna,
  • setvene platoje (plastika ali stiropor),
  • sobne kalilnike, ki so trenutno zelo v modi.

Sobni kalilnik ima pokrov, s katerim vzdržujemo stalno temperaturo. Plodovke imajo rade toplo in ne prenašajo nihanja temperature.

Izbor semena

Izbiramo lahko med starejšimi sortami paradižnika, kot so volovsko srce, marmande, novosadaki jabučar, heinz in saint piere. Novi in posebni sorti pa sta nizek rumeni paradižnik balcony yellow F1 in coctail supersweet z majhnimi češnjevimi plodovi.

Modne sorte, ki se lahko sadijo v posode (cepljeni paradižniki) in seveda drobnoplodni paradižniki z rdečimi in rumenimi plodovi v obliki grozda, ki se uporabljajo predvsem za okras, čeprav so zelo okusni.

Paprika je plodovka, ki jo radi posadimo na gredico, saj nas s svojimi zlatorumenimi, zelenimi in rdečimi plodovi razveseljuje pozno v jesen. Ko dozorijo, so odličen antioksidant. Sorte paprik, kot so šorokšari, kalifornijsko čudo, kurtovska kapija in paprika rotund rumena 'paradajzarica', so znane sorte, uveljavljene pri nas.

Vzgoja sadik

Pred setvijo semena namočimo v vodo (6 do 8 ur), da zmehčamo njihovo ovojnico. S tem omogočimo hitrejše kaljenje in rast.
Za vzgojo sadik izberemo primeren svetel prostor, npr. okensko polico na severu ali vzhodu, kjer ni preveč direktnega sonca. Tja postavimo setveni plato.

Mešanico zemlje, v katero smo sejali oziroma sadili, enakomerno vlažimo - rosimo. Ko rastline zrastejo do dveh pravih listov, jih presadimo v lončke, lahko tudi šotne. Ti imajo dobro lastnost, da preprečijo šok, ko rastlino presadimo na prosto. Sadike posadimo kar z njimi.

Pomembno je, da posejane rastlinice ob presajanju niso prevelike, ker lahko poškodujemo njihove korenine. Pri vzgoji sadik moramo biti previdni z zalivanjem. Preobilno zalivanje lahko povzroči gnitje korenin, pri papriki pa odpadanje listov. Enako velja za feferone.


Iz arhiva kluba Gaia, strokovnjaki Kluba Gaia


Obiskovalcem spletnega portala seniorji.info je na voljo brezplačni ogledni izvod revije Gaia, ki ga lahko naročite na gaia@klubgaia.com ali na brezplačno telefonsko številko Kluba Gaia 080 81 22.
Spletna stran: www.klubgaia.com.


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.