Seniorji Info - Seniorji.info
meni

Brez pomoči umreš v 10 minutah

Avtomatski eksterni defibrilator (AED) je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. S pomočjo električnega sunka pa lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje. Z AED ima vsak očividec možnost, da prične s postopki oživljanja že veliko prej, preden prispe reševalna ekipa in s tem močno poveča možnosti za preživetje.

Sam podatek o dostopnosti AED pa za reševanje življenj ni dovolj - vedeti je potrebno, kako prepoznati srčni zastoj, kako ob njem ukrepati in kako AED pravilno uporabiti.

Štejejo sekunde
Če se človeku ustavi srce in mu nihče ne pomaga, umre v približno 10 minutah (možnost preživetja je vsako minuto manjša za 10%), možgani pa se nepopravljivo pričnejo okvarjati že po nekaj minutah. Večina zastojev srca in posledične smrti se pripeti izven bolnišnic, ob prisotnosti očividcev.

Vzroki za tako stanje se lahko večinoma pozdravijo le s sunkom električnega toka. Z AED damo možnost vsakemu očividcu, da prične z postopki oživljanja že veliko preden prispe reševalna ekipa (povprečno potrebujejo 10-15 minut).

Uporaba je varna in enostavna, uporablja ga lahko prav vsak.

Hitreje kot začnemo oživljati, več možnosti za preživetje ostane. Strokovnjaki si želijo, da bi človeka prvič stresli z električnim sunkom v 3-5 minutah od tega ko se je zgrudil, kar seveda reševalna ekipa z rešilcem ne zmore. Očividec, ki je ob dogodku prisoten, pa to zmore.

Zemljevid krajev / lokacij z AED napravo po Sloveniji: tukaj.


V Državnem zboru sta za oživljanje 24 ur na dan javno dostopna dva AED
Državni zbor se je v letošnjem letu vključil v bazo avtomatskih eksternih defibrilatorjev (AED) s ciljem informirati reševalne postaje in vse, ki bi se kdaj znašli ob osebi, ki ji je zastalo srce, da je ob glavnem vhodu v Državni zbor (DZ) in v dežurni pisarni DZ, 24 ur na dan hitro in enostavno javno dostopna prenosna elektronska naprava, ki prepozna zastoj srca in s sproženjem električnega sunka skozi bolnikovo srce lahko povrne njegovo delovanje.

Prav, zato je 3. julija 2012 v preddverju velike dvorane DZ potekalo izobraževanje in prikaz o pomenu in načinu uporabe AED. Vodili so ga predstojnik Katedre za anesteziologijo in reanimatologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani prof. dr. Aleksander Manohin in predstavniki ustanoviteljev AED baze Slovenija.

Vse prisotne je nagovoril tudi predsednik Državnega zbora dr. Gregor Virant. Od 3. julija 2012 dalje je pred Državnim zborom postavljena tudi tabla z mednarodno oznako, da se v stavbi nahaja javno dostopen AED.

Besedilo in foto: Janez Platiše


Kaj lahko očividec naredi?
Toliko, kot zdravnik brez opreme, z AED pa skoraj toliko, kot reševalna ekipa z vso opremo! Pomni:

  • Če se človeku ustavi srce in mu ne pomagamo, umre po 10 minutah. Možgani se okvarijo že veliko prej!
  • Hiter električni sunek zelo poveča možnosti za preživetje!
  • Hitreje ukrepaš, več možnosti za preživetje bo žrtev imela!

Video: Srčni infarkt - prva pomoč!

Vir: www.aed-baza.si