Seniorji Info - Seniorji.info
meni

Prvo srečanje U3 iz Sevnice

V torek, 5. oktobra 2010 smo imeli člani društva Univerze za tretje življenjsko obdobje - krajše U3 iz Sevnice prvo srečanje.

Seznam univerz za tretje življenjsko obdobje po Sloveniji: tukaj.

Kulturna dvorana v Sevnici je pokala po "šivih". Ves prostor je bil poln
vedoželjnih seniork in seniorjev. Kako da ne! Na programu je bilo predavanje ga. Štefke Kučan z naslovom:" O vrednotah družbe."
Popestren z kulturnim programom in predstavitev letošnjega programa U3.

Predsednica društva U3 iz Sevnice g. Marija Jazbec nam je predstavila pester izbor znanja, katerega bomo pridobivali vsak torek na strokovnih predavanjih.

Predavanja bodo zajemala vsa področja življenja in kulture. Predavatelji so eminentna imena, kot so Lučka Kjfež Bogataj na temo - Podnebne spremembe. g. Jerca Mrzel nas bo poučila "Javno nastopanje, umetniška beseda in pesem."dr. Janez Bogataj bo imel predavanje" Ali smo za praznike sami"? g, Miša Pušenjak priznana strokovnjakinja za vrtnarstvo, mag. Alenka Žuraj Balog "Ženska o ženski" in še in še.

Sedemnajst predavanj nam bo skušalo sedemnajst strokovnjakov pobliže spoznati posamezne teme, da bomo lažje razumeli "Zakaj temu tako". Pester izbor je tudi krožkov, kjer bomo pridobivali znanje, ter nas izobraževali.

To so tečaj računalništva - začetni in nadaljevalni, ustvarjalni,angleščina, ročna dela, slikarski krožek, fotografski, rekreacija, gibanje za zdravo telo,ter krožek z naslovom "Življenje nas uči".

U 3 iz Sevnice ima na programu 4 ekskurzije in dve gledališki predstavi,
tako da se bo našlo za vsakega nekaj. Zanimivo je bilo pripovedovanje ga. Štefke Kučan bivše prve dame - bila sem prijetno presenečena nad njeno preprostostjo in "ljudskostjo".

Mislim, da ni bilo človeka v dvorani, kateri ne bi razumel povedanega. Zna se približati človeku z besedo. Njeno predavanje je poudarilo "Širno morje priložnosti za člane U 3, kjer si pridobivajo znanje za katerega v času službovanja in vzgoje otrok ni bilo. Da bi izživeli svoje želje. Poudarek je bil na sožitju mlade in starejše generacije.

Zanimivo je bilo poslušati dogodivščine z "političnega parketa". Kako, lahko na takten in dostojanstven način poveš predstavniku drugega naroda, ne da bi ga užalil, če se ne strinjaš z slišanim.

Lepo je bilo poslušati o njeni mladosti, vzgoji staršev, sobivanju s sosedi. Spoštovanju eden drugega. Pripovedovala kolikokrat je morala tehtati o finančnih zadevah-ali sebi obleko ali otroku plašč. Lepo je bilo tudi nam, ki smo naredili Slovenijo samostojno državo - pohvale iz ust Nemškega predsednika - kako elegantno smo speljali spremembo sistema in rojstvo nove države, brez prilivanja krvi.

Pa čeprav je že naša država prešla najstniška leta. Pretresla me je pripoved iz Aten, kjer je obiskala katoliško šolo Uršulink, v kateri so otroci z posebnimi pogoji, invalidi, bolni, zlorabljeni in revni.
Kako se ji približa deklica 5-6 let, toda ko jo je hotela prijeti je otrok dvignil roke in se umaknil od strahu. Kasneje dobi pojasnilo, da je bila deklica spolno zlorabljena. Poudarila je da smo tudi pod Uršlo goro imeli Uršulinsko šolo katero je ustanovil Primož Trubar, kjer so se mlada dekleta in žene učile kuhanja, šivanja in molitve.

Vseskozi pa je bil poudarek o znanju in izkušnjah starejše generacije :Kot neizmerljivi potencial znanja za javno dobro"! Njeno pripoved je popestril nastop Ljudskih pevk iz Razborja in nastop Planinskega pevskega zbora Encijan.

Obe skupini sta poželi velik aplavz nabito polne dvorane. Prikupna je bila pripoved predsednice g. Marije Jazbec o encijanu, ki raste pri cerkvi Svetega Lovrenca. Bajka pravi, da so davno tega tam živeli palčki. Ti,so se odpravili na potep po Gorenjski.

Dobre vile so tem palčkom dale vsakemu po en encijan. Doma na planini so ga posadile. Od takrat je za prvi maj vsa planina modra od teh drobnih cvetkov. Pohvale vreden, je tudi gledališki dialog g. Berte Logar in g. Marije Starič. "Problem nisva rešili,toda podelili"!Občinstvo ju je nagradilo z bučnim aplavzom.

Domov sem odšla zadovoljna in bogatejša za nova znanja.

Milena Humski