Seniorji Info - Seniorji.info
meni

Izlet: Smlednik


Kalvarija

Ob vznožju Starega gradu je Kalvarija s štirinajstimi kapelicami križevega pota in tremi križi na vrhu in je svojevrstna arhitekturna posebnost. Zgraditi jo je dal smledniški graščak baron Franc Smledniški leta 1772 v osi, oziroma ravni črti, ki jo povezujeta Stari grad in Krvavo znamenje, kapelico v spomin na deželnoknežje morišče na polju pod podružnično cerkvijo v Valburgi. Da je lahko uresničil svojo zamisel o postavitvi Kalvarije v ravni črti, je svoje zemljišče zamenjal s sosednjim zemljiščem bližnjega svobodnjaka Jakoba Jeraja. O tem priča tudi pogodba, ena izmed prvih v slovenskem jeziku.

Prav zato lahko Kalvarijo vključimo v zrela dela krajinske arhitekture. Leta 2001 obnovljena in osvetljena Kalvarija, ki jo je poslikala Maša Bersan Mašuk, je ena izmed najlepših tovrstnih baročnih stvaritev v Sloveniji.

Stari grad Smlednik

Glede na prevladujočo lego je osrednja znamenitost tega območja smledniški Stari grad. Strateški pomen hriba nad prehodom čez Savo so razumeli že prvi gospodarji tega območja grofje Weimar Orlamunde. Zato so na njem verjetno že v 11. stoletju zgradili utrjen stolp, ki so ga kasneje vse do leta 1610 dozidavali. Sredi 17. stoletja so lastniki grad opustili in se preselili v nov dvorec v vasi Valburga, prvotni grad pa je postopoma propadal.

Grad z obsežnim gospostvom so si lastile mnoge plemiške rodbine, med katerimi velja omeniti vsaj grofe Andeške in Celjske. Glede na to, da grad ni doživel kasnejših dozidav predstavlja najčistejši razvoj zasnove in oblike srednjevelikega srednjeveškega gradu v osrednji Sloveniji in zato njegove razvaline presegajo lokalni pomen. Naš pesnik Simon Jenko je o slikoviti ruševini zapisal: "Zelen mah obrašča zrušene zidove, veter skoznje diha žalostne glasove." V zadnjem desetletju na gradu potekajo obnovitveno restavratorska dela na nižjem južnem obzidju, seveda pa bo glavni zalogaj obnova osrednjega stolpa, ki je bil po nekaterih projekcijah visok blizu trideset metrov.

Preverite vreme

Vir: http://www.smlednik.si/
Foto: splet


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.