Seniorji Info - Seniorji.info
meni

Vinske poti in tradicionalne gostilne

Slovenija je gostoljubna dežela, ki obiskovalca preseneti z razkošjem tako tradicionalnih slovenskih jedi kot kulinaričnih mojstrovin, ki so sicer prišle izza meja dežele, a so tu dobile svoj slovenski nadih.

Na bogato obloženih mizah so jedi vselej spremljala odlična vina treh slovenskih vinorodnih rajonov. Vso razkošje užitka je mogoče spoznati na številnih vinskih cestah ter v številnih tradicionalnih gostilnah.


Užitek povsod zaokrožajo vina - od kakovostnih zvrstnih prek vrhunskih sortnih do predikatnih vin in penin.

V deželi, ki se spogleduje z vplivi morja, sezite po teranu, rumenem muškatu, malvaziji in rebuli. V Posavski deželi v osrednji Sloveniji morate poizkusiti cviček - svojevrstno slovensko posebnost, ki se ponaša s svežim okusom in nizko stopnjo alkohola.

Vinske gorice Podravske dežele na vzhodu Slovenije razvajajo z odličnimi sortnimi vini kot so renski rizling, traminec, sauvignon, chardonnay, avtohtona ranina in mnoge druge žlahtnosti.


Številne kleti po Sloveniji ponujajo degustacije, v izbranih restavracijah in gostilnah pa vam lahko pri izboru pomagajo izkušeni sommelierji (Vir STO).

Ogljete si seznam vinskih cest in tradicionalnih gostiln: